Valmentajakoulutus

FC WILD ja FC Honka ovat allekirjoittaneet kaksivuotisen valmennuksen koulutusyhteistyösopimuksen

Sopimuksen tausta ja tarkoitus:

Miksi alueellista koulutusyhteistyötä?
Valmennusosaaminen ja sen vaikuttavuuden vahvistaminen on keskeinen keino pelaajan laadukkaan arjen luomisessa. Suomen Palloliiton tavoitteena onkin, että jokaisella lapsella ja nuorella on osaava ja koulutettu valmentaja. Tavoitteen myötä Palloliitto on uudistanut valmentajakoulutuksensa rakennetta, sisältöjä, koulutustapoja ja menetelmiä. Uudistus on Palloliiton historian suurin ja tulee entisestään vahvistamaan valmentajien osaamista käytännön kenttätyössä.

Käytännön tasolla valmennusosaamisen eri prosessit ja niihin liittyvät koulutukset viedään tulevaisuudessa mahdollisimman lähelle pelaajien ja valmentajien arkea. FC Honka, FC Lahti, Ilves, FC Inter, HJK, SJK ja KuPS ovat mukana seurayhteisöjen Valmennusosaamisen kehittäjä -piloteissa.

Pilottiprojektissa palkataan ydinseuraan seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjä, joka ottaa kokonaisvastuun seurayhteisön valmentajien kehittämisestä ja alemman tason koulutuksista Futisvalmentajan startista ikäluokkavalmennukseen ja UEFA C-tasolle asti. Lisäksi kehittäjän tehtäviin kuuluu vastata yhteisön valmentajien koulutusrekisteristä, organisoida valmentajaverkoston toimintaa ja järjestää yhteisiä tapaamisia, teemakoulutuksia ja tietoiskuja.

FC Hongan valmennuksen osaamisen kehittäjä on Kari "Laku" Laukkanen.

Valmentajille tulossa lisätietoa ja kutsuja valmennuskoulutuksiin lähiaikoina.

Lisätietoja allekirjoittaneelta.

Tapio Keränen
FC WILD ry
toiminnanjohtaja

VALMENTAJAKOULUTUS UUDISTUNUT

Valmennusosaaminen ja sen vaikuttavuuden vahvistaminen on keskeinen keino pelaajan laadukkaan arjen luomisessa. Tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on osaava ja koulutettu valmentaja. Tämän tavoitteen myötä Suomen Palloliitto on uudistanut valmentajakoulutuksiensa rakennetta, sisältöjä, koulutustapoja ja menetelmiä.

Uudistuksen suurin käytännön muutos on se, että aikaisemmin pohjalla olleet E- ja D-valmentajakoulutukset poistuvat ja niiden tilalle tulevat seuraavat uudet koulutukset:

• Futisvalmentajan starttikoulutus

• 5–7-vuotiaiden ikävaihekoulutus

• 8–11-vuotiaiden ikävaihekoulutus

Tämän lisäksi entinen C-valmentajakoulutus on muuttunut UEFA C:ksi, joka toimii etenkin 12–15-vuotiaiden ikävaihekoulutuksena ja antaa perustan myös aikuisten tai vanhempien nuorten valmentamiselle. Tämän jälkeen valmentajien on mahdollista suorittaa C+ lasten valmentajien erikoiskoulutus tai UEFA B ja edetä UEFA A:n kautta aina UEFA Pro:lle asti. Maalivahtivalmentajien, futsalvalmentajien ja fyysisen osa-alueen valmentajien omat erikoistumiskoulutukset ovat tärkeä osa uudistusta.

Uutta ovat myös alueilla ja seuroissa toteutettavat teemakoulutukset, joissa käsitellään mm. jalkapallotekniikoiden opettamista, fyysisen harjoittelun, pelin oppimisen ja henkisten valmiuksien teemoja.

Koulutuspolut E- ja D-tason suorittaneille valmentajille: 

• E-tason suorittaneet etenevät Futisvalmentajan starttiin.

• D-tason suorittaneet voivat edetä UEFA C-tason koulutukseen.

• Ennen UEFA C-tasolle etenemistä on suositeltavaa käydä omaa kehittymistä tukeva ikävaihe- tai teemakoulutus.

Koulutuspolut uusille valmentajille:

• Kaikki uudet valmentajat aloittavat koulutuksen Futisvalmentajan startista.

• Futisvalmentajastartin jälkeen valmentaja voi edetä oman valmennettavan ikäluokan 5–7 tai 8–11 –ikävaihekoulutukseen tai käydä molemmat koulutukset oman kehittymisen ja tarpeen mukaan.

• Maalivahtivalmennukseen erikoistuvat pääsevät startin jälkeen maalivahtien D-tason koulutukseen. Mikäli maalivahtivalmennukseen erikoistuva haluaa edetä UEFA GK A -tasolle, valmentajalla tulee olla UEFA B -koulutus suoritettuna.

• Futsal valmennukseen erikoistuvat käyvät startin jälkeen 5–7 tai 8–11 -ikävaihekoulutuksen ja sen jälkeen valmentajat voivat edetä futsalvalmentajien erikoistumispolulla C-tason koulutukseen.

• Huippupelaajataustaiset voivat hakea starttikoulutuksen jälkeen UEFA B -tasolle.

• UEFA C–tasolle pääsee suorittamalla startin, ikävaihekoulutukset / koulutuksen sekä yhden valinnaisen teemakoulutuksen.

Seuroilla ja alueilla aktiivinen rooli valmennusosaamisen kehittämisessä

Uudistuksen alkuvaiheessa Palloliitto kouluttaa kouluttajia valtakunnallisesti ja alueellisesti. Koulutuksissa keskitytään koulutusosaamisen lisäämiseen uusien koulutusten sisältöjen ja menetelmien lisäksi. Seuroilla ja alueilla on erityisesti alkuvaiheen koulutuksien ja valinnaisten koulutusten jalkauttamisessa aktiivisen toimijan rooli. Koulutusprosesseja pyritään toteuttamaan mahdollisimman paljon ja laadukkaasti omassa seuraympäristössä alueellisen koulutusvastaavan tukemana. Koulutusuudistus tulee tarjoamaan valmentajille entistä monipuolisempia mahdollisuuksia kehittää ja päivittää omaa valmentajaosaamistaan haluamaansa suuntaan.